{ "title": "Ablasyon Sonrası Çarpıntı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Ablasyon-Sonrasi-Carpinti-16.jpg", "date": "19.01.2024 10:20:15", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Ablasyon Sonrası Çarpıntı, Kalbimiz dakikada 60 ile 80 arasında düzenli atım yapar. Düzensiz atımlara aritmi denir. Bazı etkenlere bağlı olarak bu sayı 100'ü geçebilir. Bu şekilde yüksek kalp ritmine takikardi adı verilir. Takikardi durumunun özel kateter (Bir çeşit tüp) yardımı ile yapılan tedavi işlemine ablasyon denilir. Ablasyon sonrası çarpıntı tedavisi için yapılan uygulama için özel kateterler ve diğer tıbbi malzemeler kullanılır.

Ablasyon sonrası çarpıntı neden olur?

Başta kardiyak sorunlar olmak üzere ablasyonun artmasını sağlayan birçok etken vardır. Bunlar koroner arter sorunları, yüksek tansiyon, tiroit hastalıkları, karaciğer ve kansızlık gibi hastalıklar ablasyon sorununu artırmaktadır. Bunlardan başka yaşam koşullarının olumsuzluğu, sigara, alkol, spor ve hareketsiz yaşam, stres, genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, kafeinli içecekler ve uyuşturucu kullanımı ablasyon durumunun ablasyon sonrası çarpıntının artmasına neden olmaktadır.

Bununla birlikte kalbe gönderilen elektrik sinyallerinin düzensizliği ablasyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu durumda sinir sisteminin tedavi edici ilaçlar kullanılır. Ablasyon durumunda hastalarda nefes alma güçlükleri, psikolojik ve ruhsal sorunlar ortaya çıkabilir. Bunların tedavi edilmesi ablasyon sürecinin tedavi edilmesinde önemli etkenlerdir.

Ablasyon sonrası çarpıntı tedavisi nasıl yapılır?

Kalbimizde çeşitli sorunlara bağlı oluşan ritim bozukluklarının tedavi edilebilmesi için geliştirilmiş, sorunlu kalp bölümlerine Elektrofizyolojik işlem ile radyofrekans dalgaları vererek (EPS İşlemi) tedavi işlemi ablasyon sonrası tedavi işlemi olarak adlandırılır. Ablasyon sonrası çarpıntı tedavi edilebilmesi için bazen hastaya antiaritmik ilaç tedavisi de uygulanır. Kalp ritim bozukluklarının tedavisi için ablasyon bozukluğun tedavi edilme başarı oranı çarpıntının şiddetine göre değişir.

Ablasyon sonrası çarpıntı EPS ile tedavi edildiğinde başarı oranı oldukça yüksektir. Tabi ki ritim bozukluğunun şekli başarılı bir tedavi için önemlidir. Uzman hekim tarafından yapılacak uygulama şu şekilde olmaktadır; hasta da panik durumu var ise sakinleştirici verilir, daha sonra kasıktan giriş yerleri lokal anastezi ile uyuşturulur. Kalp odacıklarına kateterler yardımı ile girilerek ritim bozukluğunun olduğu bölgeye manyetik şok dalgaları verilir. Bu durum ritmin düzelmesini sağlar.
" } ] }