{ "title": "Boğazda Çarpıntı Nedenleri", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Bogazda-Carpinti-Nedenleri-63.jpg", "date": "21.01.2024 19:45:46", "author": "İrem Buyukyilmaz Alkin", "article": [ { "article": "Boğazda Çarpıntı Nedenleri; Kalp atışlarının normal olmaması halinde hissedilen duruma çarpıntı denir. Boğazda çarpıntı bu nedene bağlı reaksiyon gösterebilir. Kalpte duyulan ritmin-değişik gelmesi hızlanması hissiyat olarak rahatsızlık verir.

Çarpıntı boyun, boğaz veya göğüste olabilir. Çarpıntı halinde kalp yarıştaymış hissi verir; boğazdaki damarlar süratle atar hafif şiddette veya şiddetli yaşanabilir. Günün belirli saatlerinde, hava durumuna göre veya yapılan bir aktivite sonucunda da yaşanabilen çarpıntı akut olarak başlayıp zamanla kronik hale dönüşebilir. Bazı durumlarda çarpıntı kronik tedavilerle de oluşabilir.

Boğazda çarpıntı neden olur?

Psikolojik solunum yolu bozuklukları

Çarpıntı özellikle ergenleri genel duygu durumlarının ani değişmeleri sebebiyle daha fazla etkileyebilir.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sorunları)
Kardiyovasküler (Kalp veya kan damarları hastalıkları)
Bunlara birer örnek teşkil edebilir. Kafein, nikotin ve bazı ilaçlarda boğazda çarpıntı nedenleri olabilir.

Boğazda Çarpıntı bütün bu gösterdiğimiz örneklerin yaşanması durumunda veya tiroid, guatr, nodül vakalarında da görülebilir.

Her çarpıntı ciddi sorunlar teşkil etmeyebilir ancak göğüs bölgesinde yaşanan basınç ve ağrı vakit kaybetmeksizin doktora danışılacak bir durumdur; kalp krizi yaşama riski hafife alınmamalıdır. Kalpte beliren çarpıntı vücudun diğer sistemlerinde de hasar yaratabilir. Bunlar; taşikardi (Hızlı kalp atışı), bulantı, hazımsızlık, ateş, öksürme ile mukus belirmesi olabilir.

Daha ciddi çarpıntı sonucu vücut hasarları; göğüste basınç ya da ağrı, baş dönmesi, bilinç kaybı, bulantı, kusma; sırt, boyun veya midede ağrı, solunum sorunları veya terleme olabilir.
" } ] }