{ "title": "Çarpıntı Hissi", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Carpinti-Hissi-95.jpg", "date": "20.01.2024 06:41:53", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Çarpıntı hissi: Vücutta ani heyecanlanma, üzüntü, sevinç ya da stres sonucunda kişide birdenbire ya da uzun süreli çarpıntı hissi oluşabilir. Çarpıntı hissine birçok etken neden olabilirken kalp ile ilgili rahatsızlıklar çarpıntı hissi oluşturabilir. Normal biri insanın bir dakika da atan kalp atımı 60-100 arasındadır. Bu atım arasında kalan sayılar bir kişinin normal kalp atışları olduğunu söyler. Fakat kalbin dakikadaki atım sayısının 60'ın altına inmesine bradikardi yani kalp atışlarının normal seviyenin altına inmesi, kalp atımının 100'ün üzerine çıkmasına ise taşikardi denir. Çarpıntı hissi oluşan kişide de bu normal sınırlarda farklılık gözlenir.

Kalpte meydana gelen bu çarpıntı hissi kimi insanlarda kalbi yerinden çıkacakmış gibi atarken, kimi insanlarda da göğüs bölgesine birisi vuruyor gibi dile getirilir. Bu çarpıntı hissi kişiden kişiye değişiyor olsa da kalp atışlarında normal olmayan ritim bozukluğu meydana gelebilir. Kalp atışlarında meydana gelen düzensizliğe ise aritmi denir.

Çarpıntı hissine neden olan etkenler nelerdir?
Çarpıntı hissi için neler yapılabilir?

İlk olarak çarpıntı hissinin neden kaynaklandığı bilinmelidir. Eğer üzüntü, stres, gerginlik ya da sinirlilik sonucunda oluşmuş ise kişinin sakinleşmesi gerekir. Kendisini üzerek çarpıntı hissi oluşmasına neden olan etkenden uzak durulmalıdır. Derin derin nefes alması ve dinlenmesi gerekir. Fakat sık sık çarpıntı hissi ve göğüs kafesinde daralma meydana geliyorsa bu ciddi bir durum olabilir. Böyle durumlarda kişinin zaman kaybetmeden doktora gitmesi ve muayene olması gerekir.

Çarpıntı hissi oluşan kişi özellikle yaşlı ise daha çok dikkat edilmeli ve hastaneye mutlaka götürülmelidir. Ayrıca hipertansiyon, şeker, kalp ya da Parkinson gibi kişide mevcut olan hastalıklar çarpıntı hissi oluşturabilir. Bu yüzden doktora gidip muayene olduğunuz zaman hastalığınız hakkında doktora bilgi vermeyi unutmayınız.
" } ] }