{ "title": "Çay Çarpıntı Yaparmı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Cay-Carpinti-Yaparmi-43.jpg", "date": "21.01.2024 00:14:09", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Çay Çarpıntı Yapar mı, kalp çarpıntısı kişinin kalbinin hızlı, güçlü ve düzensiz bir şekilde attığını hissetmesidir. Kalp çarpıntısı durumunda bir şeylerin yolunda gitmediğini anlar ve endişe duyarız. Kalp çarpıntısı genellikle üzüntü, korku, heyecan, mutluluk ve stres gibi duygusal nedenler ile yaşanabilirken bazen de yiyip içtiklerinizle alakalı olabilmektedir. Çevremizdeki insanlardan çokça duyarız kahve ya da çay bana çarpıntı yapıyor diye. Peki gerçekten çay çarpıntı yapar mı? Bu sorunun cevabına ve nedenlerine detayları ile bakalım.

Çay çarpıntı yapar mı?

Kalbin normal atma hızı bir dakikalık süre içerisinde 60-100 defa atmasıdır. Bu bir dakikalık sürede verilen sayıların altında kalıyorsanız ya da üzerine çıkıyorsanız bu durumda düzensiz bir kalp atışından bahsedilir. Kalbin dakikada 100 defadan fazla atması çarpıntıyı oluşturan nedendir. Yani çay tükettiğinizde kalbinizin atış sayısının 100'ün üzerinde olması çayın sizde çarpıntı yaptığı anlamına gelir. Yani tıp dilinde bu duruma taşikardi adı verilir.

Taşikardi vücudun kan ve oksijen ihtiyacı olduğunda ortaya çıkar ve bu durum size kalp çarpıntısı olarak yansır. Çay kafein içeren bir içecek olması sebebi ile bazı kişilerde çarpıntı yapabilmektedir. Ama çay çarpıntı yapar mı? Sorusunu herkese göre genellemek de doğru olmaz. Evet bünyeye bağlı olarak çay bazı kişiler de çarpıntı yaparken bazı kişilerde de yapmaz diyebiliriz.

Çay tükettiğinizde çarpıntınız başlıyorsa baş dönmesi, göz kararması, terleme, göğüste ağrı ve sıkışma gibi durumlar da eşlik ediyorsa bu belirtileri ihmal ederek kendiliğinden geçmesini beklemeden bir kardiyoloji uzmanına mutlaka başvurmalısınız.

Çay tükettiğinizde çarpıntı yaptığını hissediyorsanız çay tüketimine ara vermek ya da azaltmak sizin için en iyi tedavi olacaktır. Yoksa çay içtiğinizde oluşan çarpıntı için herhangi bir ilaç tedavisine başlanmaz. Evet çay kahve gibi kafein içeren maddelerin çarpıntı yaptığı doğrudur fakat başka belirtilerin de bu duruma eşlik ediyor olması çok daha önemlidir.

Bizim için geleneksel bir içecek olan çayı elbette ki tüketiyoruz, ama sağlık için yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Çayın tansiyonu yükseltici etkisi olduğu bilinmektedir. Tansiyon sıkıntısı da direk olarak kalbi ilgilendiren bir durum olması sebebi ile çayın çarpıntı yapması oldukça normaldir. Çayın faydalarını da göz ardı etmemek gerekir. Kalp krizini önlediğine dair yapılan bilimsel açıklamalar dikkate alındığında çayın çarpıntı yapmaması için her gün 2-3 bardak kadar şekersiz bir dengeli tüketim yapmak yerinde olur.
" } ] }