{ "title": "Çocuklarda Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Cocuklarda-Kalp-Carpintisi-23.jpg", "date": "19.01.2024 15:40:50", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Çocuklarda Kalp Çarpıntısı: Kalp tüm canlıların hayat noktasıdır. Sağlıklı bir kalbimiz olduğu sürece bizler de kaliteli hayat süreriz. Her sabah kalktığımızda, göğsümüzün altında bulunan minik makineden gelen o tik tak sesi, bizi hayata bağlar, nefes almamızı sağladığı için Allah'a çok şükür etmemizi sağlar. Çocuklarda kalp çarpıntısı rahatsızlığının birçok nedenleri vardır; doğuştan kalp hastası olabilir, kalbi delik doğabilir, ailede kalp hastası varsa kalıtsal olabilir ve diğer sosyal, psikolojik nedenler sebep olabilir.

Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Belirti ve Neden Olur?

Kalp çarpıntısı, kalp atış bozukluğundan ortaya çıkar. Önceden yaşlı hastalığı gibi bildiğimiz kalp çarpıntısı, günümüzde çocuklarda, gençlerde sıkça yaşanır hale geldi. O yüzden çocuklarımızda baş gösteren kalp çarpıntı şikâyetlerini ciddiye alarak derhal, bir kalp doktoruna götürerek gerekli tetkik ve muayeneleri yaptırmalıyız. Çocuklarda kalp çarpıntısı belirtileri, hangi tür kalp rahatsızlığı olduğunu açıklar. Çocuğun dudaklarında morluk, tırnaklarda, ayaklarda morluk varsa ve ağlarken daha çok morarma oluyorsa, mutlaka dikkat edilmelidir. Sık sık nefes alma, çabuk yorulma, gelişiminin yaşıtlarından daha yavaş olması, geri kalması bir kalp hastalığı belirtileri olabilir. Kalp çarpıntısı kalıtsal olduğu gibi, bazı nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Annenin hamilelik döneminde, kullandığı alkol, sigara buna benzer zararlı maddeler kullanması; yine annenin hamileyken geçirdiği şeker, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları çocuğun doğuştan kalp hastası olmasına neden olabilir.

Çocuklarda kalp çarpıntısına neden olan diğer etkenler; onların sosyal yaşamlarında karşılaştığı birtakım olaylar, hastalıklar ve aşamadıkları zorluklar olabilir. Çocuklarda görülen kaygı, sınav korkusu, panik, utanma aile veya çevre baskısı, stres, yorgunluk, heyecan ve ergenliğin getirdiği bazı psikolojik rahatsızlıklar olabilir. Yine çocukların yaşadığı, geçirdiği, grip gibi enfeksiyon hastalıkları, romatizma hastalıkları, kas sorunu, kansızlık, alerjik rahatsızlıklar, astım, astım bronşit, aldıkları vitaminler, vücutta bulunan fazla vitaminler de kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımızı, yazdığımız belirtilerden bazılarını görüp, hissettiğimizde hiç vakit kaybetmeden kalp doktoruna götürmeliyiz, çünkü sık sık genç sporcular ve çocuklar kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmekteler.
" } ] }