{ "title": "Durduk Yere Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Durduk-Yere-Kalp-Carpintisi-28.jpg", "date": "19.01.2024 11:36:28", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "
Durduk Yere Kalp Çarpıntısı: Kişini kendi kalp atışlarını sert ve kuvvetli hissetmesine kalp çarpıntısı diyoruz. Kişi sinirlendiğinde, korktuğunda, heyecanlandığında yani bir sebepten dolayı uyarıldığında kalp çarpıntısı varsa bunu normal kabul ediyoruz. Ancak durduk yere kalp çarpıntısı yaşıyorsa bunun sebeplerini araştırabiliriz.

Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Önemsenmelidir?

Kalp çarpıntısının, tek basına gerçekleştiği durumlarda korkulacak bir şey olmadığını belirttik. Ancak çarpıntıya başka semptomlar eşlik ediyorsa ve bu istirahat halinde de oluşuyorsa önlem almak gerekebilir. Kalp çarpıntısı sık olarak karşılaşılan bir şikâyettir. Bazen sadece huzursuzluk yaratırken bazen de ölümcül sonuçlar doğuracak kadar ciddi sorunların habercisi olabilir.

Kişinin dakikada 60 ile 100 arasında kalp atışı normal kabul edilir. Bu sayı kişiye göre değişiklik gösterebilir. Düzenli spor yapan ve ritim yavaşlatıcı ilaç alanlarda, dakikada 50 atım normal kabul edilir. Kalp çarpıntısı, göğüste ve ensede hissedilebilir.

Kalp Çarpıntısının Sebepleri Nelerdir?

Kalbin hızlı atması (Taşikardi), yavaşlaması, düzensiz atmasının sebepleri arsında, tansiyon, şeker, kolesterol, psikolojik sebepler yatabilir. Genel itibariyle çarpıntı ciddi sorunlar yaratmaz. Ancak kişinin bilinen bir kalp damar veya kapak hastalığı varsa ve risk grubu içindeyse çarpıntı, ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle bilinç kaybı, bayılma, terleme, göğüs ağrısı gibi semptomlar çarpıntıya eşlik ediyorsa, acil müdahaleye ihtiyaç vardır.

Kalp Çarpıntısının Tespiti ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Durduk yere kalp çarpıntısının, ne zaman ve nasıl başladığı, ek semptomların eşlik edip etmediği, kişinin kullandığı ilaçların varlığı ve alışkanlıkları sorgulanmalıdır. Bundan sonraki aşamada, kalp atımlarını kaydeden ritim holter cihazıyla, 24 saat boyunca, kişinin ritim bozukluğu olup olmadığı anlaşılır. Daha seyrek çarpıntılarda ise olay kaydediciler ile sadece kısa süreli kayıt almak mümkündür.

Tedavi şikâyeti ortadan kaldırmaya yöneliktir. Hastalığın ciddiyetine göre cerrahi girişimde önerilebilir. Durduk yere kalp çarpıntısı, önemsenmese de erken yorulma şikâyeti de eşlik ediyorsa kalp kapakçıklarına bakılmalı, kalp hastalıkları araştırılmalıdır. Kalp sağlığını korunmak için, uyarıcı özelliği olan içecek ve ilaçlardan uzak durmalıyız. Düzenli egzersiz, uyku düzeni ve yeme alışkanlıklarımıza dikkat etmekte ise fayda vardır.
" } ] }