{ "title": "Hamilelikte Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Hamilelikte-Kalp-Carpintisi-16.jpg", "date": "20.01.2024 03:19:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hamilelikte kalp çarpıntısı, kalp hacminin artmasıyla kalbin yükünün artmasından ve hormon seviyelerindeki değişimden kaynaklanabilir. Normalde herkeste kalp çarpıntısı olabilir. Ama hamilelik özel bir süreç olduğu için anne ve bebek sağlığına dikkat edilmelidir. Özellikle hormonsal sorunları olanlarda, kalp hastalığı olanlarda, kansızlık sorunu, kalpte ritim problemi olanlarda hamilelikte kalp çarpıntısı daha fazla etkili olabilir. Hamilelikte son trimesterde bundan yakınan anne adayları daha fazladır. Uzmanlar kalp çarpıntısına neden olabilecek her türlü rahatsızlığın hamilelik öncesinde tedavi edilmesini tavsiye ederler. Kalp çarpıntısı hamilelikte annenin olduğu kadar bebek içinde tehlikelidir. Ancak tıbbi olarak buna çare bulunabilir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur?

Hamilelikte kalbin pompaladığı kan miktarında artış olur. Bebeğin beslenmesi ve oksijen gereksinimin karşılanması kadına ilave bir yük bindirir. Bu yüzden kalbe pompalanacak kan miktarı yükselir. Dolayısıyla hamile kadınlarda kalbe binen yük fazladır. Uzmanlar hamilelikte kalp atım atım hızının normalden beşte biri kadar fazla olduğunu belirtirler. Bu durum hamile kadın tarafından kalp çarpıntısı olarak hissedilir.

Hamilelikte kısa süren kuşların kanat çırpması gibi çarpıntı daha fazla olur. Stres, hormonlardaki dengesizlik, kansızlık, tansiyondaki iniş çıkışlar, kahve ve çay tüketiminin fazla olması gibi etkenler böyle kısa süren çarpıntılara neden olabilir. Bunlar ani şekilde başlar, ani şekilde sona erer.

Hamilelikte kalp çarpıntısı hormonların etkisiyle oluşabilir

Hamilelikte yaşanan bu sorunun oluşmasında hormonlarda etkili olabilir. Vücuttaki hormonların daha çok üçü hamilelikte kalp çarpıntısına neden olabilir. Bunlar;

Progesteron hormonu: Gebelik hormonu diye bilinen progesteron hamilelikle birlikte hızla yükselir. Kan dolaşımının artmasında bu hormonun büyük rolü vardır. Dolayısıyla progesteron hormonunun fazla olması kalp atım ritminin bozulmasına neden olabilir.

Tiroit hormonları: Kalp ritminin bozulmasında tiroidin çalışması da etkili olabilir. Tiroit fazla ya da hızlı çalışıyorsa, hamilelikte kalp çarpıntısı olabilir. Bu nedenle kalp çarpıntısı yakınması olan hamile kadınlarda tiroit hormonları da değerlendirilmelidir. Hamilelik öncesinde haşimato hastalarının değerleri normal olsa da bu süreçte tiroit sorunları yaşanabilir. Bu yüzden hamilelikte tiroit fonksiyon testlerine antikorlarıyla birlikte bakılmalıdır. Hamileliğinden önce tiroit sorunu olanlarda da gereken doz ayarlaması yapılmalıdır. Tiroit hormonu fazla salgılanırsa, kalp çarpıntısı sorunu yaşanabilir. Bu nedenle tiroit bezini yavaşlatacak ilaçlar doktor kontrolünden kullanılabilir.

İnsülin: Hamilelikte gizli şeker sorunu olan kadınlarda, kan şekeri dalgalanmaları kalp ritminde bozulmaya neden olabilir. Bu yüzden kalp çarpıntısı olan hamilelerin gizli şeker bakımından da değerlendirmeye alınması gerekir.

Hamilelikte kalp çarpıntısı kansızlık yüzünden olabilir

Kansızlık sorunu olan herkes kalp çarpıntısından yakınabilir. Bu kontrol altına alınmazsa, ileri zamanda kalp yetmezliği bile oluşabilir. Hamilelikte ise vücutta sıvı dengesinin yükselmesiyle alyuvarlar sayısal olarak azalır. Bu nedenle kanla yeteri miktarda oksijen kalbe taşınamaz. Dolayısıyla kansızlık yüzünden kalp çarpıntısı oluşabilir. Bu nedenle hamilelikte kansızlığa karşı demir hapları, gerekirse demir iğneleri kullanılması önerilir.

Kalp ritim sorunu olan hamileler ne yapmalıdır?

Kalp ritim bozukluğu çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Kalple ilgili sorunu olmayan hamilelerde oluşan kalp çarpıntısı ani başlayan, ani biten şekilde olur. Eğer hamile kadında kalp sorunları, kalp kapakçık sorunları varsa, kalp çarpıntısı da daha ciddi formda hissedilebilir. Atrfial fibrilasyon, supraventriküler taşikardi denilen çarpıntı şekilleri bu nedenle ortaya çıkabilir. Bu yüzden hamile kadınların daha öncesinde tedavi olmaları önerilir. Bu sebeplerle oluşan kalp çarpıntısında, gelişen tıbbi tekniklerle hamilelikte müdahale etme olasılığı da bulunmaktadır. Belli ölçülerdeki kalp çarpıntısı hamilelikte normal kabul edilse de ileri derecede olanlar hamileliği düşükle bile sonuçlandıracak sorunlara neden olabilir. Bu yüzden doktor kontrolleri ihmal edilmemeli ve gereken önlemlerde alınmalıdır.
" } ] }