{ "title": "Kalp Çarpıntısı Neden Olur", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Kalp-Carpintisi-Neden-Olur-28.jpg", "date": "19.01.2024 18:24:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalp çarpıntısı neden olur, kalp çarpıntısı hızlı koşma, stresli olma, aşırı kafein tüketme heyecanlanma gibi farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir yetişkinde kalbin bir dakikada beş litre kadar kanı vücuda pompalayabilmesi gerekir. Bu işlevini kalp normal koşullarda dakikada 60-100 atımda gerçekleştirir. Kalp atımının 100 üzerine çıkması halinde kalp çarpıntısı denilen taşikardi sorunu ortaya çıkar. Heyecan, stres fiziksel aktivite sırasında kalbin atım hızı 150'ye kadar ulaşabilir.

Normalde ritmik çalışma düzeni olan kalbin çeşitli etkenlerle düzeninin bozulması halinde ritim bozukluğu olan aritmi sorunu yaşanır. Her kalp atışı kalbin üst sağ tarafındaki uyarı merkezinden gelen elektrik dalgasından etkilenmektedir. Buradan gelen dalga kalbin içindeki elektrik yollarıyla kalbi bir saniye gibi kısa sürede sarar ve aynı anda kalp kasılarak içindeki kanı vücuda pompalamaya başlar. Kalp çarpıntısı ya kalbin oldukça hızlı atmasıyla ya da kalp atışlarının düzensiz atmasıyla hissedilebilir.

Kalp çarpıntısı ritim bozukluğundan kaynaklanabilir

Kalpte sinüs ritmi yani normal kalp atışı farklı etkenlerin devreye girmesiyle düzenini kaybedebilir. Herkeste bazı zamanlarda düzensiz kalp atışları yani kalp çarpıntısı olabilir. Eğer bu durum fazla olmuyorsa önemsenmeyebilir. Ancak normalden az olan bradikardi ya da normalden hızlı olan taşikardi ile düzensiz kalp atışları her zaman sorun olarak karşımıza çıkabilir.

Aritmi ise düzensiz, tekleme şeklinde hızlı kalp atışlarının olmasıdır. Bu şekildeki kalp atışlarında kişide baş dönmesi ve bayılma hissi oluşabilir. Hastalar bunu göğüs ağrısı, nefes darlığı olarak tanımlayabilir. Bu kalp atışlarının hasta tarafından hissedilmemesi bile ciddi sorunlara neden olabilir. Kişideki kalp yetmezliği, patolojik kalp kapakçığı sorunu, koroner kalp hastalığı varsa aritmi oluşabilir. Kalp atışlarının yavaş ya da hızlı düzeyde olması vücuda yeterince kan pompalayamaması demektir. Kişide tek başına aritmi varsa bu kalp hastalığının olduğuna işarettir. Sağlıklı kişilerde de kalp atışlarında aritmi olabilir. Bazılarında ise doğumsal nedenlerden aritmi olabilir. Yüksek tansiyon hastalarında bile kalp ritim bozukluğu olabilir.

Kafein, alkol, sigara tüketimi, bazı ilaçların kullanılması, stres gibi etkenler kalp çarpıntısı yapabilir. Yine de kalp çarpıntısının neden kaynaklandığı detaylı bir inceleme sonrasında ortaya konulabilir. Böyle bir durum daha ciddi bir rahatsızlığa işaret edebilir. Kalp çarpıntısı olan hastalar bunu göğüste kuşun kanat çırpması varmış gibi tarif ederler. Kısa sürede ortaya çıkan belirtiler hastalarda bilinç kaybına da neden olabilir. Kalbin içinde yan yana olan dört odacık bulunmaktadır. Üstte olan iki odacık aritmiler supraventriküler olarak, alttaki iki odacıktaki aritmiler ventiküler olarak tanımlanır.

Kalp çarpıntısına neden olan ritim bozuklukları sebepleri nelerdir?

Kalp kasından kaynaklanan nedenler: bu nedenler arasında miyokard infarktüsü, koroner kalp hastalığı, kardimiyopati ve miyokardit sayılabilir.

Hemodinamik kaynaklı nedenler: Bunlar kalp kapakçıkları hastalıkları, kalbin basınca maruz kalması, yüksek tansiyon gibi nedenlerden kaynaklanır.

Diğer nedenler: Kişilerin kullandığı bazı ilaçlar, kalp ameliyatları, hipertriodizm, elektrolit denge bozukluğu, hipoksi, kahve, uyuşturucu, keyif verici maddelerin kullanımı gibi etkenler kalp çarpıntısı olmasına neden olabilir.

Kalp çarpıntısı kişinin efor sarf ettiği sırada olması ya da dinlenme sırasında olmasına göre farklı değerlendirilir. Uzmanlar dinlenme sırasında başlayan, eforla birlikte yok olan kalp ritim bozukluğunu fazla önemsemezler. Ancak efor sırasında artan kalp çarpıntısı çok önemlidir. Bunun sebebi kalp hastalıklarıyla ilgili olabilir. Ayrıca tiroidin fazla çalışması da kalp çarpıntısına yol açabilir.

Kalbin sağlıklı olmasına ve ortaya çıkan aritminin tipine göre kişilerde farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntısının süresi, ciddiyeti ortaya çıkan belirtilerin daha fazla hissedilmesine neden olur. Kalp çarpıntısı her zaman aritmi sorununa dayanmaz. Kalp çarpıntısında kişi fenalaştığını hissederek, bayılma gibi sorunlar yaşayabilir, panik olabilirler, ancak kalp çarpıntısının altında her zaman önemli bir sorun yatmaz.

Kalp çarpıntısı neden olur?

Kalp çarpıntısına neden olan etkenler bazen ciddi sebeplerden kaynaklansa da bazen çok önemli görülmezler. Bu etkenler arasında.
Kalp çarpıntısı olan kişilerin bunu ihmal etmemesi gerekir. Kalpte ritim bozukluğuna neden olan etkenin belirlenmesi çok önemlidir. Eğer çarpıntının altında bir hastalık varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Yoğun tempolu iş yaşamı, fiziksel yorgunluk, anksiyete, vücudun susuz kalması gibi etkenlerde kalp çarpıntısına yol açabilir. Bu tür düzeltilebilir nedenler belirlenirse kalp çarpıntısı için daha kolay çözüm bulunabilir. Çarpıntının kalp hastalığı, tiroit gibi sebeplerden kaynaklanması halinde yine hastalıkların erken aşamada teşhisi yapılmış olur. Gecikmeden tedaviye başlanarak daha kaliteli bir yaşam sürülebilir.
" } ] }