{ "title": "Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı Titreme", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Kalp-Carpintisi-Nefes-Darligi-Titreme-96.jpg", "date": "19.01.2024 04:34:24", "author": "mustafa bayram", "article": [ { "article": "Kalp çarpıntısı nefes darlığı titreme; Kalp çarpıntısı, kişinin kalbinin sert ve hızlı bir biçimde attığı ya da kalbin ritminin bozuk olması kişiyi telaşlandırabilir. Ciddi bir kalp rahatsızlığının habercisi olabileceğinden hafife alınmayıp hemen bir hekime başvurulmalıdır. İnsanlar genelde kalp atışlarını hissetmezler. Fakat, kalp normalden daha fazla çalışmaya başladığında kan pompalama olayı açıkça belli olmakta ve insanlar bu evrede kalp atışını hissetmeye başlarlar. Kalp çarpıntısının nedenlerinden bazıları ise adrenalin yükselmesi, kafeinli içeceklerin tüketilmesi ve bazı insanlarda besinlere duyarlılık neden olabilmektedir. Bilimsel açıdan kalp çarpıntısı, kişinin kalp ritminin üst sınırı olan 100'den 140 ve üstüne çıkması durumu kalp çarpıntısının tehlikeli olabileceğine işaret etmektedir.

Kalp çarpıntısına uygulanacak ilk müdahaleler
Nefes Darlığı, kişinin nefesinin yetmemesi ve kişinin derin nefes alamama, aynı zamanda nefes alıp vermede zorluk çekmesi şeklinde ifade edebiliriz. Nefes darlığına tıbbi açıdan 'dispne' denmektedir. Normal hayatta ister durup dururken ister her gün olsun kişide nefes darlığı kötü bir tecrübedir. Genelde kişiler nefes darlığının nedenini anlayamadığı için kaygılanmaktadır. Bu nefes darlıkları sıkça yaşanıyor ise derhal bir doktora başvurmalısınız. Genelde hiçbir dış sebep olmaksızın ortaya çıkan bir nefes darlığı kişinin içinde yatan bir hastalığı işaret edebilir. Normalde çok az yaşanan nefes darlıkları ciddi bir sorun değildir. Fakat 1 aydan daha fazla süren nefes darlıkları kronik olabilir ve ciddiye alınmalı, hemen bir hekime başvurulmalıdır. Nefes darlığı hastalıları sıralamak gerekirse bunlar; Astım, Koah, zatürre ve diğer kalp rahatsızlıkları neden olabilmektedir.

Nefes darlığı sırasında yapılacak ilk müdahaleler
Titreme, kişilerde farklı durumlar oluşabilmektedir. Kişilerde en sık görüleni ise elde oluşan titreme ve kollarda oluşan titremedir. Değişik durumlarda tüm vücutta da görülebilmektedir. Toplumda sıklıkla oluşan istirahat halindeki titremenin nedeni Parkinson hastalığı yatmaktadır. Bir başka nedeni de yaşı ilerleyen insanlarda görülebilmektedir. Bir diğer titreme de iş yaparken oluşan titremedir. Bu tür titremeler genelde kalıtsal olarak aileden geçmektedir. Titremeler genelde gündüz zamanlarda oluşmaktadır ve genelde kişinin endişeli be gerin anlarda ortaya çıkmaktadır. Bu tür titremeler kasların seğirmesinden dolayı oluşmaktadır.

Titreme anında yapılması gerekenler
  • İlk olarak derin derin nefes alınmalı.
  • Soğuk bir su içmeyi deneyin.
  • Bir yere uzanmayı deneyin.
  • Derinizden kıl çekmeyi deneyin.
" } ] }