{ "title": "Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Kalp-Carpintisi-62.jpg", "date": "20.01.2024 08:54:19", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kalp Çarpıntısı, temel görevi kanın vücudun her tarafına pompalanması olan kalbimiz bir çeşit çizgili istemsiz kas grubundan oluşan, içi odacıklara bölünmüş, boşluklardan oluşan organımızdır. Biz çoğu zaman farkında olmayız fakat kalbimiz günlük yüzbin atım yapar. Bu kadar çalışma içinde en küçük ritim bozukluğu kalp çarpıntısı olarak adlandırılır.

Kalp pompalama görevi sırasında vücut sistemleri için gerekli olan enzimlerin ve hormonların taşınması, üre ve çeşitli atık ürünlerin vücuttan atılması için ilgili birimlere taşınması, asit baz dengesi ve soğuk sıcak dengesinin korunması gibi birçok faaliyetin yerine getirilmesinde rol üstlenir.

Kalp çarpıntısı ile yapılacak birçok işlemin vücutta aksaması, çeşitli hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir. Bununla kalbimiz de meydana gelebilecek çeşitli sorunlar, kalbin durmasına dolayısı ile hastanın kaybı anlamına gelir. Fakat kalp çarpıntısı nadiren hayati önem arz eden bir nedene bağlı olarak gelişebilir. Kaygı verici durumun oluşabilmesi için nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, sol tarafta hassasiyet, çeneye vuran ağrıların olması gerekir.

Kalp ritim hızı yaş, kilo ve yaşam koşullarının durumuna göre her insanda değişiklik gösterir. 60/100 dk/atım kalbin normal çalışma temposudur. Profesyonel sporcular ve uzun yıllar boyunca spor yapan kişilerde kalp ritmi dakika da 50 atıma kadar düşebilir. Bu durum normaldir. Düzensiz kalp çarpıntısına ise aritmi denir. Kalp çarpıntısından söz edilebilmesi için altı saat boyunca sürekli dakika da 100 ve üzeri atım olması gerekir buna taşikardi denir.

Kalp çarpıntısının nedenleri, Hipertansiyon ile kalp çarpıntısı başlar. Hastada dışarı çıkma isteği başlar. Bununla birlikte sigara, alkol, uyuşturucu önemli çarpıntı nedenleridir. Kafeinli içeceklerin tansiyonu yükselttiği unutulmamalıdır. Ayrıca 24 saat uykusuz kalmak ve yoğun stres altında olan kişiler kalp çarpıntısı yani taşikardi ile karşı karşıya kalırlar.

Kişilerde ruhsal ve duygusal durumlarda da kalp çarpıntısı ortaya çıkar. Olası yüksek enerji ihtiyacının ortaya çıktığı durumlarda enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için kalbin hızlı artması gerekir. Kalbi hızlandırmak için ise mide tarafından adrenalin salgılanır. Kalp hızlanır, damarlar sertleşir. Bazen damarlar, kalbin basısına sert geri bildirimler gönderebilir, böylece kalp çarpıntısı başlar. Bu durum daha çok sinirlenen, heyecanlanan veya endişelenen kişilerde ortaya çıkar.

Sportif aktiviteler nedeni ile kalp çarpıntısı olabilir. Böylesi durumlarda enerji ihtiyacı çoğalacağından kalp hızı da artacaktır. Çoğunlukla yüksek kondisyon faaliyetlerinde çarpıntı oluşabilir. Bununla birlikte anemi hastalığı ile damarlar da kan eksikliği çekildiğinden, kalp damarları doldurabilmek için normalden daha fazla çalışmaya başlar, bu durum çarpıntı olarak hissedilir. Ateşli hastalıklarda da kalp atım hızı artarak çarpıntıya neden olur. Bir derecelik vücut ısısının kalp hızının 20 atım artması anlamına gelir.

Kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir?

Kalp çarpıntısı olduğundan ayakta iseniz oturun, oturuyorsanız ayağa kalkın ve dolaşın, öksürmek bazen kalbin normal ritmine dönmesini sağlayabilir. Bununla birlikte bir bardak soğuk su içmekte faydalı olabilir. Meyan kökü, patates gibi adrenalini yükselten besinlerden uzak durmak gerekir.

Tarçın bileşiğinde kalp çarpıntısını kontrol eden doğal enzimler bulunur, tansiyon dengelenecek çarpıntı azalacaktır. Kalp çarpıntısının azaltılmasında yarım bardak su içine bir limon sıkılarak içildiğinde çarpıntı sona erebilir. Sakin bir ortamda yavaş yavaş yürümek, sakız çiğnemek, soda içmekte kalp çarpıntısının azalmasını sağlar.

Lavanta çayı da başka bir iksirdir. Lavantadan yapılan cayın içilmesi ile hiperaktivite, panik atak ve anksiyete gibi ruhsal sorunların atlatılmasına yardımcı olacağından kalp çarpıntısı azalacaktır. Ayrıca kediotundan yapılan çayda kalp çarpıntısının azalmasına sağlar. Omega 3 yönünden zengin beslenmek, stresten uzaklaşmak kalp çarpıntısının sona ermesini sağlar.

Alıç bitkisinin meyveleri kalp damar sağlığına iyi geldiği öteden beri bilinmekte olup, kurutulmuş olanının çayı yapılarak içilebilir. Eski tıp bilimlerinde de ismi geçen bu meyve ruhsal durumun düzelmesi içinde oldukça etkilidir. Rezene çayı, papatya çayı, ısırgan otu çayı da kalp çarpıntısının azaltılmasında oldukça etkilidir.

" } ] }