{ "title": "Mide Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Mide-Carpintisi-85.jpg", "date": "19.01.2024 04:00:19", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Mide çarpıntısı, Mide içerisinde oluşabilecek reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarının oluşturdukları çarpıntılara denir. Ayrıca bu tutarsızlıklar kişide nefes alıp vermede güçlük çekme, göğüs sıkışması hissi ve kalpte baskı oluşturabilmektedir. Mide çarpıntısına neden olan en önemli unsur ise kuşkusuz düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığıdır. Midede çarpıntı oluşmasının birçok nedeni vardır.

Mide çarpıntısı neden olur?

Mide rahatsızlıkları: Düzensiz ve dengesiz beslenme bu tür rahatsızlıkların oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Çok fazla yiyecek tüketmekten dolayı da göğüste sıkışma ve boğulma hissi gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Ayrıca tüketmiş olduğumuz gıdaların çok fazla baharatlı ve ekşi olmasından dolayı mideden çarpıntılar meydana gelebilmektedir. Bunun yanı sıra içilen içeceklerin aşırı nikotinin içermesi ve gazlı olması mide çarpıntısına neden olan bir diğer unsurlar arasındadır. Midenin bu tür yiyecekleri iyi bir şekilde sindirememesi ve sindirim yapmasına engel olması nedeniyle mide çarpıntıları meydana gelmektedir.

Psikolojik nedenler: Bazı durumlarda mide çarpıntısı psikolojik nedenlerden dolayı da meydana gelebilmektedir. Ani korku, aşırı stres ve aşırı heyecan gibi duygular mide çarpıntısı oluşmasına neden olabilmektedir. Bu tür durumları beyin tehdit olarak algılar ve vücudun çeşitli bölgelerinde etkiler meydana getirir. Bu durum sadece mide çarpıntısından ibaret değildir. Böylesi durumlar kalp çarpıntısına, titremeye ve aşırı üşümeye de neden olabilir.

Kalp hastalıkları: Kalp kapak kaslarının çalışma bozuklukları mide çarpıntısı neden olan önemli unsurlar arasındadır. Mide çarpıntısının meydana gelmesi bazen de kalp krizinin habercisi anlamına gelmektedir. Kalpte meydana gelebilecek rahatsızlıklar nefes almakta zorluk çekmek göğüs ağrısı ve bayılma gibi hisleri uyandırmasın yanı sıra aşırı mide çarpıntısına da neden olur.

Fiziksel aktiviteler: Uzun süre hareketsiz kalan beden kasların işleyişini yavaşlatmak da ve kasları tembelleştirmektedir. Uzun süre boyunca hareketsiz kalan kaslar aşırı çalışmaya başlar ve enerji kaybeder ise mide çarpıntısına neden olabilir. Bu tür durumlara engel olabilmek için sürekli olarak spor yapılması gerekmektedir.

Kansızlık: Kan hücreleri zayıftır ve kan içerisinde yeteri kadar oksijen taşınmaz. Yeteri kadar oksijen taşıyamayan kan, kalbin hızlı bir şekilde çalışmasına neden olmaktadır. Bununla beraber kalp üzerinde baskı okumakta ve bu rahatsızlık mide çarpıntısına neden olabilmektedir.
" } ] }