{ "title": "Psikolojik Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Psikolojik-Kalp-Carpintisi-67.jpg", "date": "19.01.2024 07:53:03", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Psikolojik kalp çarpıntısı: genel olarak insanların duygu ve düşüncelerinin sebep olduğu bir durumdur. Özelikle genç yaşlarda çok sevdiğiniz birini düşünme, hayal etme ya da çok isteğinizi birşeye kavuşma kalp ritimlerinizin artmasına ve kalp çarpıntısının oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden psikolojik kalp çarpıntısını tamamen kestirmek çok zor olabilir. Küçük yaşlardan itibaren başlayıp yetişkin hatta ölene kadar kişide fiziksel ya da psikolojik etkiler sonucunda kalp çarpıntısı oluştuğu gözlemlenir.

Sık karşılaşılan kalp çarpıntıları bazen psikolojik olsa da kimi zaman kalp çarpıntısına neden olan etkileri de barındırabiliyor. Bu yüzden psikolojik bir kalp çarpıntısı mı yoksa hastalıktan dolayı mı kalp çarpıntısı olduğu çok önemlidir. Özellikle de sık sık ve gece yatarken aniden başlayan kalp çarpıntıları önemsenmeli ve nedeni araştırılmalıdır.

Kalp çarpıntısı psikolojik mi?

Öncelikle bu sorunun cevabını öğrenmeliyiz. Günlük hayatınızın nasıl olduğu ve sizin bu hayatı nasıl değerlendirdiğiniz çok önemlidir. Sürekli koşuşturma, stres üzüntü, korku, sevinç, aşk ve sevgi gibi hem iyi hem de kötü etkiler psikolojik kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Özellikle de ergenlik döneminde oluşan duygu değişiklikleri direk kalbi etkileyerek hem kalp ağrılarına hem de psikolojik kalp çarpıntılarına neden olmaktadır.

Yaşlılarda da psikolojik kalp çarpıntısı gözlemlenir. Şöyle bir örnek vermek gerekirse eğer yaşlılara tansiyonun çok yüksek dediğiniz andan itibaren o tansiyon iyice fırlar ve hem psikolojik kalp çarpıntısına hem de ani kalp krizi oluşumuna neden olabilir.

Psikolojik kalp çarpıntısı neden olur?

Öncelikle ateşten uzak durun. Ne kadar mümkün değilmiş gibi görünse de aslında insanın istemedikçe yapamayacağı hiçbir iş yoktur. Stres bütün hastalıkların başında yer alır. Ayrıca sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklarınız varsa eğer uzak durmaya hatta yapabiliyorsanız kesinlikle ve kesinlikle kullanmamaya özen gösterin. Her olaya her duruma karşı duygularınız ile hareket ediyorsanız eğer mutlaka düşünmeden kalbinizden geçeni yapmayın. Çünkü kalben yapılan hareketler pek sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca yaptığınız hareketten ötürü pişman olup, üzülebilir hatta psikolojik kalp çarpıntısı bile oluşumuna neden olabilirsiniz.

Hayatı daha sağlıklı ve huzurlu yaşamaya çalışın. Özellikle hastalık ve sıkıntılardan kendinizi uzaklaştırmaya çalışın. Fakat sık sık kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, aniden kramp tarzında bir ağrı gidiyorsa kalbinize ya da önceden de olan bir kalp hastalığınız varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

Psikolojik kalp çarpıntısı için neler yapılabilir?
" } ] }