{ "title": "Sinirsel Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Sinirsel-Kalp-Carpintisi-52.jpg", "date": "20.01.2024 12:39:31", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Sinirsel Kalp Çarpıntısı, Genellikle kardiyoloji veya dahiliye polikliniğine giden hastaların yaklaşık %10-35 kalp çarpıntı şikâyeti ile doktora başvuruyorlar. Kalp çarpıntısını hastalar tarafından çok farklı şekillerde anlatırlar. Kalbin hızlı bir şekilde (Dakikada 100 üzerinde) atması, kalp çarpıntısı, kalbin güçlü bir şeklide hızlı ve düzensiz olarak çalışması durumuna denir. Bütün insanların kalp atış hızı birbirinden çok farklıdır. Bu kalp hızları bedenin hareketlerine göre değişiklik gösterir. Havadaki sıcaklık, soğukluk, duygu durumu, endişe, üzüntü, mutluluk, hatta açlık ve tok olmak bile kalp hızını etkilemektedir. Normal kalp hızınızı ölçmek için 10 dakikalık bir dinlenmenin ardından nabız ölçülerek sayılır. Eğer 100'ün üzerinde 50'nin altında ise doktora başvurmak gerekir.

Sinirsel Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp çarpıntılarının neredeyse %30-35'i sinirsel kalp çarpıntısı olarak bilinir. Olası nedenler arasında iç sıkıntısı, mutsuzluk, gerginlik gibi sinirsel pek çok etkenler vardır. Olağan dışı bir şeklide üstünüzde aşırı fiziksel ve duygusal sinir ve stres varsa bu size kalp çarpıntısı olarak geri dönecektir. Sinirsel kalp çarpıntısı çoğu zaman vücuttaki başka bir rahatsızlığın habercisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Zehirli guatr diye bilinen hipertiroidiiii guatr hormonunun kalbi tetikleyici etkisine bağlı olarak sinirsel kalp çarpıntısı olmaktadır. Çoğunlukla kalp çarpıntısı sinirsel bir durumdan etkilenebilir. Kişilerin duygusal bir bozukluktan ya da kalp rahatsızlığı korkusundan dolayı kendi kendini aşırı derecede dinlemesiyle sinirsel kalp çarpıntısı meydana gelmektedir. Strese bağlı olarak meydana gelen sinirsel kalp çarpıntısı stresin ortadan kalkmasıyla çarpıntı da kaybolur. Pek çok kafein benzeri maddeler aşırı stres ve adrenalin benzeri aktivite olan maddelerin olduğu bazı ilaçlar ile düzensiz kalp atışları ortaya çıkar. Özellikle broşları açan ilaçlar olan astım ve kronik broş tedavisinde kullanılan ilaçlar yüzünden kalp çarpıntısına sebep olur. İlaçların kullanımına devam edip etmeme konusunu mutlaka bir doktora danışın.
" } ] }