{ "title": "Tiroid Bezi Kalp Çarpıntısı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Tiroid-Bezi-Kalp-Carpintisi-66.png", "date": "21.01.2024 23:38:57", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Tiroit bezi kalp çarpıntısı; Tiroit hastalığı tiroit bezi adı verilen ve boynun ön kısmında çene hizasında bulunan, görüntü itibariyle kelebeğe benzeyen bir yapıya sahiptir. Tiroit bezi de tıpkı diğer salgı bezleri gibi hormon salgılar. Salgıladığı hormonlara tiroit hormonu adı verilir. Tiroit hormonu vücudun birçok işlevini yerine getirmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bazen tiroit bezinin yapısak durumuna bazen de salgıladığı hormonun miktarına göre bazı tiroit hastalıkları meydana gelebilir. Tiroit bezini yapısından kaynaklanan hastalıklar tiroit iltihaplanması, tiroit kanseri, nodül gibi hastalıklardır. Salgı miktarına bağlı olarak gelişen hastalıklar ise hipertiroidi, hipotiroid, gravesdir. Graves ve hipertitoid tiroit türlerinde tiroit bezinin salgıladığı hormon miktarı olması gerek düzeyin üzerindedir. Salgılanan hormon arttıkça hastalığın şiddeti ve belirtileri de artar. Hipertiroidii hastalarının en çok yakındığı şikâyetlerden bir tanesi kalp çarpıntısı ve ellerde titremedir. Özellikle merdiven çıkarken tıkanma boyutuna varan bu çarpıntılar bir süre sonra kişinin hayatı fonksiyonları bile yerine getirmesine engel olmaya başlar.

Tiroit bezi kalp çarpıntısının tedavisi için yapılması gerekenler nelerdir?

Tiroit hastalığı tedavi ya da ilaçlarla kontrol altına alınmadığı süre boyunca kalp çarpıntısı şikâyetleri genellikle devam eder. Kalp çarpıntısından kurtulabilmek için mutlaka bir Endokrin uzmanına başvurmak gerekir. Tabi her kalp çarpıntısı şikâyeti yaşayan tiroit hastası mıdır? Elbette kalp çarpıntısına neden olan başka faktörlerde vardır. Hastanın bunu diğer belirtilerle birlikte iyi analiz etmesi gerekir. Tiroit hastalığında hormonlara bağlı başka şikâyetlerde kalp çarpıntısına eşlik eder. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak ilaç tedavisine başlar. İlaçlar sayesinde çok kısa sürede kalp çarpıntıları azalma eğilimine girer. Ancak iyileşmeden ilacı bırakırsanız tekrar atağa kalkar. Tiroit bezi kalp çarpıntısına etkisi böylece kontrol altına alınmış olur.
" } ] }