{ "title": "Yemek Sonrası Çarpıntı", "image": "https://www.carpinti.gen.tr/images/Yemek-Sonrasi-Carpinti-73.jpg", "date": "19.01.2024 02:48:58", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Yemek Sonrası Çarpıntı, Kalbin kişiyi rahatsız edecek derecede hızlı bir şekilde duyulmasına tıp dilinde palpitasyon yani çarpıntı denilmektedir. Normal zamanlarda sağlıklı bireylerde dahi çarpıntı hissedile bilmektedir. Özellikle uzun süre aç kalma sonrası aniden ve hızlı bir şekilde yemek yenilmesi esnasında artan adrenalin ve büyüme hormonu, karaciğerde yağ ve proteinler, hızlı bir şekilde şekere dönüşürler, bu durumda kişi de çarpıntı olarak belirti verebilir. Bu durumda adrenalin yükselmesi de görüldüğü için rahatsız edici çarpıntı yaşanabilir. Yine kansızlık, uzun süreli efor harcama da yemeklerden sonra çarpıntıya sebepler arasındadır. Yemek öncesi veya yemek sırasında içilen çay, kahve, gazlı içecekler, alkollü içecekler, aşırı sigara da kalpte çarpıntıya sebep olabilmektedir.

Yemek Sonrası Çarpıntı nasıl önlenir?
Tüm sayılan öneriler yapıldığı takdirde yemekten sonra kalp çarpıntısı sıkıntısı en aza inecektir sık sık kalp dostu yiyecekler tüketmekte fayda vardır. Zeytinyağı, karnabahar, lahana, brokoli, baklagiller, muz ve meyve kalp sağlığına faydalıdır. Tüm bu yarar sağlayacak şeylerden sonra yemeklerden sonra kalp çarpıntınız geçmiyor ise mutlaka Uzman bir hekime başvurmak doğru olacaktır.
" } ] }