Yemek Sonrası Çarpıntı, Kalbin kişiyi rahatsız edecek derecede hızlı bir şekilde duyulmasına tıp dilinde palpitasyon yani çarpıntı denilmektedir. Normal zamanlarda sağlıklı bireylerde dahi çarpıntı hissedile bilmektedir. Özellikle uzun süre aç kalma sonrası aniden ve hızlı bir şekilde yemek yenilmesi esnasında artan adrenalin ve büyüme hormonu, karaciğerde yağ ve proteinler, hızlı bir şekilde şekere dönüşürler, bu durumda kişi de çarpıntı olarak belirti verebilir.
Bu durumda adrenalin yükselmesi de görüldüğü için rahatsız edici çarpıntı yaşanabilir. Yine kansızlık, uzun süreli efor harcama da
yemeklerden sonra çarpıntıya sebepler arasındadır. Yemek öncesi veya yemek sırasında içilen çay, kahve, gazlı içecekler, alkollü içecekler, aşırı sigara da kalpte çarpıntıya sebep olabilmektedir.
- Yemek esnasında küçük lokmalar ile yemeye başlamak ve uzun süreli çiğneyip yutmak
- Küçük porsiyonlar yemek ağır ve tıka basa doyarak yemekten kalkmamak.
- Yemek sırasında dar ve rahatsız edici giysiler giymemek.
- Uyku için yemekten 2 saat sonrayı beklemek.
- Yemekten hemen sonra hareketli işlere başlamamak.
- Aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmak.
- Asitli gazlı ve kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak.
- Alkol ve sigara alımını azaltmak mümkünse bırakmak.
Tüm sayılan öneriler yapıldığı takdirde yemekten sonra kalp çarpıntısı sıkıntısı en aza inecektir sık sık kalp dostu yiyecekler tüketmekte fayda vardır.
Zeytinyağı, karnabahar, lahana, brokoli, baklagiller, muz ve meyve kalp sağlığına faydalıdır. Tüm bu yarar sağlayacak şeylerden sonra yemeklerden sonra kalp çarpıntınız geçmiyor ise mutlaka Uzman bir hekime başvurmak doğru olacaktır.