Çarpıntı İlaçları: kalp atışında hız yönünden ve düzensiz olarak meydana gelen, kalpte bir tuhaflık olduğu hissinin oluşması durumudur. Stres, egzersiz ve ilaç veya ender olarak, bir tıbbi sorundan dolayı Kalp çarpıntısı olabilir. Kalp çarpıntısı, endişeli bir durum olmasına karşın, çoğu zaman zararsız bir oluşumdur. Çok ender olarak da, ciddi kalp hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Kalp çarpıntısına neyin sebep olduğu çoğu zaman bilinmiyor. Ancak, çok yaygın olarak, Stres veya anksiyete benzeri güçlü duygusal faktörler, yorucu sportif egzersizler, Kafein ve nikotin başlıca sebepleri olarak görülür.
Çarpıntı tedavisinde ilk olarak hastanın, doktoruyla, rahatsızlığa neden olması muhtemel, olan yaşamında yer aldığı halleri paylaşması, doktorun gerekli gördüğü fiziki muayene ve tetkikleri yaptıktan sonra, hastaya uygun bir tedavi yöntemi sunar. Gece uykusu olarak mutlaka günde 8 saat uyumak çarpıntı için yararlı olur.
Çarpıntı İlaçları Yerine Geçebilen Uygulamalar:
Çarpıntı İlaçları yerine geçebilen, çarpıntıya iyi gelen ve onun verdiği rahatsızlığı engelleyen veya tesirini hafifleten bazı besin ürünleri ve nefes tekniklerini aşağıda belirteceğim;
Valsalva Manevrası: Bu eski teknik, hızlı kalp atışının normalleşmesine yardımcı olur. Fiziksel olarak yapılan bu teknik kafatası sinirini (vagus siniri) uyarır. İlk önce burun sıkılıp, ağız kapatılır, bu şekilde zorla nefes almak için çalışılır. Bu yapılan yöntem kalp atışını canlandırır ve sonra da yavaşlatır. Yapılan bu usul, kalp atışlarının yavaşlayıp, normale dönmesine yardım eder.
Öksürmek: Kalp çarpıntısı olduğu zaman, öksürme yoluyla, kalp ritmi normale dönebilir.
Pozisyon Değişikliği: Uzun bir süre masa başında oturmak, Kalp çarpıntısı yapabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken şey panik olmadan, ayağa kalkıp, kolları geri doğru gerilerek, göğüs ileri doğru çıkararak derin derin nefes almak kalp çarpıntısına yardımcı olabilir.
Soğuk Su: Kalp çarpıntısı geldiğinde yüze soğuk su serpilmesi çarpıntıya yardımcı olur. Soğuk duş da çarpıntı ilacı yerine geçer. Ancak evde yalnız bulunuyorsanız soğuk suyla duş almayı tavsiye edilmez. Evde birisi varken soğuk duş alınması, tehlike olması anında hastaya yardımcı olması açısından önemlidir.
Derin Nefes: Derin derin nefes alınması kaygından dolayı oluşan çarpıntısının geçmesi için faydalıdır. Derin nefes almak, hızlı olarak atan kalp atışını yavaşlatmaya yardım eder. Çarpıntı olduğu zaman, derin derin nefes alarak kolları açarak, göğsünüzün gerilmesini temin edin. Kapalı bir ortamda bulunuyorsanız, açık ve temiz havaya çıkınız.
Egzersiz: Düzenli şekilde egzersiz hareketleri yapmak, çoğu zaman çarpıntı sorunlarını azaltır. Çarpıntı olduğu zaman fazla yorucu olmamak şartıyla kolay yapılabilen el, ayak, vücut egzersizleri çarpıntı ilacı gibi işe yarar.