- Günlük olarak spor yapılması gerekmektedir. Yapılan spor dengeli ve düzenli bir şekilde yapılmalı, vücuda zarar verecek hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Stresten uzak durulmalıdır. Ruhu dinlendirecek meditasyon ve yoga gibi faaliyetlerde bulunulması oldukça önemlidir.
- Tüketilen yiyeceklere ve içeceklere dikkat edilmelidir. Kafein, alkol ve nikotin kalp çarpıntısına neden olacak en önemli unsurlar arasındadır. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar kap çarpıntısını tetiklemektedir. Bu tür sorunlar ile karşılaşmamak için doktor tavsiyesi ile ilaçlar alınmalıdır.
- Kalp çarpıntısına ve insan sağlığına zarar veren en tehlikeli madde kesinlikle uyuşturucu maddelerdir. Bu tür maddelerin kullanımından uzak durulmalıdır.
- Gün boyu yapılmış olan işlerden dolayı beden yorgun düşmüş ve olabilir ve akabinde kalp çarpıntısı görülebilir. Ayrıca ağır stres altında kalmak bu tür çarpıntıları tetiklemektedir. Bu tür durumlara engel olmak için iyi ve düzenli dinleme oldukça faydalı olacaktır.
- Saatlerce bilgisayar, tablet ve televizyon gibi cihazların başında durmak kalp çarpıntısı oluşturacak unsurlar arasındadır. Mümkün olduğu kadar bu tür alışkanlıkların bırakılması gerekmektedir.
- Bir diğer unsur ise panik atak, heyecan ve gece geç saatlere kadar oturup vücudu dinlenmesine engel olmaktır. Bu tür davranışları azaltarak kalbin çarpıntısı oluşmasına engel olunabilir.
Çarpıntıya ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en önemli ve faydalı cevaplardan biri de bitkisel kürler ve nefes teknikleridir. Bu tür uygulamalar kalbin çalışmasını düzenleyeceği gibi kalp çarpıntılarına da iyi gelecektir. Ayrıca bu tür yöntemler kalbin dinlenmesine fayda sağlayacaktır.
Kalp çarpıntısına iyi gelen bitkisel kürler ve nefes teknikleri
Valsalva manevrası: Bu yöntem eskilerden beri kullanılmaktadır. Ani şekilde kendini gösterebilecek kalp çarpıntılarına karşı oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntem ile vücutta ki sinirler uyarılır ve çarpıntının geçmesi sağlanır. Yapılan bu uygulama ile kalp atışları normale biner ve yavaşlar. Valsalva manevrası yönteminde ilk önce ağız kapatılır ve zor bir şekilde nefes almaya çalışılır. Ancak bu yöntemi kalp hastalarının kesinlikle uygulamaması gerekir.
Öksürme: Bu yöntem çarpıntının ortadan kalkmasın yardımcı olacaktır. Şiddetli bir biçimde 3-5 dakika arası öksürmek göğüs üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Bu nedenden dolayı kalp atışları normale binecek ve çarpıntı önlenecektir. Öksürme yöntemi ile çarpıntının tamamen önlenmesi mümkün değildir. Sadece o an için yaşanan çarpıntı önlenir.
Derin nefes alma: Kalp çarpıntısına en iyi gelen yöntemlerden biridir. Bu durum panik atak ve ani heyecan gibi durumlarda oluşabilecek kalp çarpıntısının önlenmesine fayda sağlar. Bu yöntemin bir diğer faydası ise beyine giden oksijeni fazlalaştırması ve vücudu rahatlatmasıdır. Derin nefes alma yönteminin daha yararlı olunabilmesi için rahat bir şekilde yere oturulması gerekmektedir. Devamında burundan alınan derin nefes yavaş yavaş ağızdan verilmelidir.
Soğuk su: Kalbin çarpıntı yapmasına neden olan unsurlardan biri de vücudun sıvı kaybetmesidir. Bu nedenden dolayı oluşan kalp çarpıntısı engellemek için bir bardak soğuk su içilmesi faydalı olacaktır. Bu yöntem ayrıca baş dönmesi gibi sorunların giderilmesine de fayda sağlar. Ayrıca soğuk su yüze uygulandığında da kalp çarpıntısına iyi geldiği bilinmektedir.
Şeker pekmezi: İçerisinde bulunan potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum sayesinde kalpte oluşan çarpıntının engellenmesine yardımcı olur. Şeker pekmezi vücuttaki mineralleri kontrol altına alarak çarpıntıya neden olan unsurların vücuttan atılmasına neden olur.
Tarçın: Bu şifa bitkisi içerisinde bulunan manganez ve potasyum sayesinde kalp ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır. Ayrıca Vücudun kan akışını düzenleyerek kalbin dinlenmesine fayda sağlar.
Alıç: Kalp çarpıntısına ne iyi gelir, buna şifa kaynağı olan alıç iyi gelir. Alıç, kalbe giden damarların akışını kolay bir hale getirir. Ayrıca kalp kasının kasılmasını arttırır. Bu nedenden dolayı kalp çarpıntısına neden olan faktörleri ortadan kaldırarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına fayda sağlar.